• Elżbieta

ZAKWAS NA ŻUR WIELKANOCNY

ZAKWAS NA ŻUREK

Prosty sposób na przygotowanie żuru w domu. Można przygotować go tradycyjnie lub przyspieszyć jego fermentację. Tradycyjnie, mieszamy i czekamy 5 dni. Ekspresowo należy dodać łyżkę soku z kiszonych ogórków. Tym sposobem dostarczamy kwasu mlekowego, który szybciej się namnaża.

SKŁADNIKI:

• 80 g (6 łyżek) mąki żytniej typ 2000

• 0,7 – 1 l przegotowanej wody

• 4 ząbki czosnku

• 3 listki laurowe

• 5 ziaren ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE:

Do słoika wsypać mąkę, dodać wodę i przekrojone na pół ząbki czosnku, wymieszać, dodać listki i ziele.

ZAKWAS NA termomix

Składniki:

· 50 g pszenicy

· 50 g płatków owsianych

· 50 g żytniej mąki

· 1 l przegotowanej wody

· 50 g żytniego chleba

· 4 ząbki czosnku

· 3 listki laurowe

· 5 ziaren ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE:

Pszenicę i patki zmielić czas 1 min, obr. poz. 10. Przesypać do słoja dodać mąkę żytnią, chleb, czosnek, przyprawy. Zalać ciepłą woda i pozostawić w ciepłym miejscu

Słoik przykryć gazą lub lnianą ściereczką i pozostawiam na blacie przez kilka dni. Jeśli chcemy przyśpieszyć fermentację, dodać łyżkę soku z kiszonych ogórków. Zakwas mieszać codziennie. Gdy pachnie i smakuje kwaskowo to znak, że jest już gotowy. Zakwas przelać do butelki i trzymać w lodówce.


 Dane kontaktowe

  • Akademia Zdrowie-Jesz Sp. z o.o.​     

  • ul. Broniewskiego 81 lok. 310c

  • 58-309 Wałbrzych

  • NIP: 8863005817

  • tel. 570 252 570