Elżbieta
RZEŻUCHA
Rzeżucha – czy warto ją jeść?
Tradycją jest rzeżucha na Wielkanocnym stole, jest to torpeda składników odżywczych, warto ją jeść nie tylko od święta!
Zalety
· Jest źródłem cennych składników odżywczych, dzięki temu, że jemy na surowo przyswajamy z niej więcej witamin.
· Nie ma szkodliwych substancji jak wiosenne nowalijki, które zawierają szkodliwe azotany.
· Ma dużo witaminy C jest silnym przeciwutleniaczem usuwającym z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników. Spowalnia więc procesy starzenia oraz zapobiega rozwojowi wielu chorób. Witamina C pozwala również, by się lepiej wchłonęło żelazo. Dlatego warto łączyć rzeżuchę z bogatymi w nie jajkami.
· Zawiera witaminę A i beta-karoten, które wzmacniają nasze naczynia krwionośne. Beta-karoten zapewnia też prawidłowe funkcjonowanie wzroku i wzmacnia odporność opóźnia procesy starzenia organizmu. Witamina A poprawia stan naszej skóry, włosów i paznokci. Wchłania się ona lepiej z tłuszczami, dlatego warto rzeżuchę połączyć z jajkiem.
· Rośliny kiełkujące zawierają dużo wapnia, co wpływa na mocne zęby i kości
· Zawartość magnezu wzmacnia nasz układ nerwowy i mięśnie.
· Polecana jest osobom z cukrzycą, obniża stężenie glukozy we krwi. To działanie związane jest z obecnością chromu, który działa bezpośrednio na wydzielanie insuliny przez trzustkę.
· Bogata jest w żelazo, dlatego polecana jest osobom cierpiącym na niedokrwistość (anemię), dzieciom i kobietom ciężarnym.
· Jest ostra w smaku a to przyczyna obecności glikozydu izosiarkocyjanowego, czyli siarki. Co wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu i działa pozytywnie na skórę i paznokcie.
· Może zastąpić sól przez ostry smak, który dominuje w potrawie. Dzięki temu, gdy dodamy ją do dania, nie będziemy czuli potrzeby, by je dosalać.
Jak ją uprawiać?
Jest rośliną jednoroczną i bardzo szybko kiełkującą. Można ją uprawiać w ziemi lub na ligninie czy ręczniku papierowym. Ważne jest, by przez cały okres uprawy, nawadniać ją spryskiwaczem, podłoże musi być wilgotne, trzymać ją w ciepłym i jasnym miejscu.
Kiełki rzeżuchy można ścinać, gdy mają 5-7 cm. są wtedy najlepsze do jedzenia, są smaczne i mają najwięcej składników odżywczych. Kiełki na nowo nie wyrosną. Jeśli chcemy mieć ciągle świeżą rzeżuchę, to musimy co pięć dni na nowo ją wysiewać.
