• Elżbieta

RZEŻUCHA

Rzeżucha – czy warto ją jeść?

Tradycją jest rzeżucha na Wielkanocnym stole, jest to torpeda składników odżywczych, warto ją jeść nie tylko od święta!

Zalety

· Jest źródłem cennych składników odżywczych, dzięki temu, że jemy na surowo przyswajamy z niej więcej witamin.

· Nie ma szkodliwych substancji jak wiosenne nowalijki, które zawierają szkodliwe azotany.

· Ma dużo witaminy C jest silnym przeciwutleniaczem usuwającym z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników. Spowalnia więc procesy starzenia oraz zapobiega rozwojowi wielu chorób. Witamina C pozwala również, by się lepiej wchłonęło żelazo. Dlatego warto łączyć rzeżuchę z bogatymi w nie jajkami.

· Zawiera witaminę A i beta-karoten, które wzmacniają nasze naczynia krwionośne. Beta-karoten zapewnia też prawidłowe funkcjonowanie wzroku i wzmacnia odporność opóźnia procesy starzenia organizmu. Witamina A poprawia stan naszej skóry, włosów i paznokci. Wchłania się ona lepiej z tłuszczami, dlatego warto rzeżuchę połączyć z jajkiem.

· Rośliny kiełkujące zawierają dużo wapnia, co wpływa na mocne zęby i kości

· Zawartość magnezu wzmacnia nasz układ nerwowy i mięśnie.

· Polecana jest osobom z cukrzycą, obniża stężenie glukozy we krwi. To działanie związane jest z obecnością chromu, który działa bezpośrednio na wydzielanie insuliny przez trzustkę.

· Bogata jest w żelazo, dlatego polecana jest osobom cierpiącym na niedokrwistość (anemię), dzieciom i kobietom ciężarnym.

· Jest ostra w smaku a to przyczyna obecności glikozydu izosiarkocyjanowego, czyli siarki. Co wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu i działa pozytywnie na skórę i paznokcie.

· Może zastąpić sól przez ostry smak, który dominuje w potrawie. Dzięki temu, gdy dodamy ją do dania, nie będziemy czuli potrzeby, by je dosalać.

Jak ją uprawiać?

Jest rośliną jednoroczną i bardzo szybko kiełkującą. Można ją uprawiać w ziemi lub na ligninie czy ręczniku papierowym. Ważne jest, by przez cały okres uprawy, nawadniać ją spryskiwaczem, podłoże musi być wilgotne, trzymać ją w ciepłym i jasnym miejscu.

Kiełki rzeżuchy można ścinać, gdy mają 5-7 cm. są wtedy najlepsze do jedzenia, są smaczne i mają najwięcej składników odżywczych. Kiełki na nowo nie wyrosną. Jeśli chcemy mieć ciągle świeżą rzeżuchę, to musimy co pięć dni na nowo ją wysiewać.


14 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

 Dane kontaktowe

  • Akademia Zdrowie-Jesz Sp. z o.o.​     

  • ul. Broniewskiego 81 lok. 310c

  • 58-309 Wałbrzych

  • NIP: 8863005817

  • tel. 570 252 570

  • mail: akademia.zdrowie.jesz@gmail.com