• Elżbieta

RYBA PO WŁOSKU







Składniki:

200 g Dorsz świeży, filety bez skóry

200 g Brokuły

20 g Kiełki fasoli mung

340 g Pomidor

50 g Ser mozzarella light

20 ml Oliwa z oliwek

5 g Czosnek

1 g Natka pietruszki

1 g Przyprawy - bazylia, suszona

1 g Przyprawy - oregano, suszone

1 g Przyprawy - pieprz czarny, suszony

1 g Przyprawy - tymianek, suszony

1 g Sól morska

18 ml Sok z cytryny

35 g Chleb żytni razowy

Sposób przygotowania:

Brokuła gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.

Nagrzewamy piekarnik do temp. 170°C. Żaroodporne naczynie polewamy oliwą. Wkładamy umyte, osuszone filety z ryby, doprawioną sokiem z cytryny, solą, pieprzem, tymiankiem i natką pietruszki. Do naczynia żaroodpornego z rybą wkładamy brokuła, pomidory pokrojone w ćwiartki i posypujemy kawałkami mozzarelli. Warzywa doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, bazylią i oregano. Posypujemy kiełkami. Wstawiamy wszystko do piekarnika i zapiekamy ok.30 min.

Danie możemy zjeść z pieczywem razowym.

Czas przygotowania 30 minut

Wartości odżywcze (2 porcje): Energia (kcal) 604 kcal, Białko 55.02 g, Tłuszcz 27.14 g, Węglowodany ogółem 46.74 g, Błonnik pokarmowy 15.11 g, Cholesterol 109.00 mg

22 wyświetlenia

 Dane kontaktowe

  • Akademia Zdrowie-Jesz Sp. z o.o.​     

  • ul. Broniewskiego 81 lok. 310c

  • 58-309 Wałbrzych

  • NIP: 8863005817

  • tel. 570 252 570