Elżbieta
RYBA PO WŁOSKU

Składniki:
200 g Dorsz świeży, filety bez skóry
200 g Brokuły
20 g Kiełki fasoli mung
340 g Pomidor
50 g Ser mozzarella light
20 ml Oliwa z oliwek
5 g Czosnek
1 g Natka pietruszki
1 g Przyprawy - bazylia, suszona
1 g Przyprawy - oregano, suszone
1 g Przyprawy - pieprz czarny, suszony
1 g Przyprawy - tymianek, suszony
1 g Sól morska
18 ml Sok z cytryny
35 g Chleb żytni razowy
Sposób przygotowania:
Brokuła gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
Nagrzewamy piekarnik do temp. 170°C. Żaroodporne naczynie polewamy oliwą. Wkładamy umyte, osuszone filety z ryby, doprawioną sokiem z cytryny, solą, pieprzem, tymiankiem i natką pietruszki. Do naczynia żaroodpornego z rybą wkładamy brokuła, pomidory pokrojone w ćwiartki i posypujemy kawałkami mozzarelli. Warzywa doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, bazylią i oregano. Posypujemy kiełkami. Wstawiamy wszystko do piekarnika i zapiekamy ok.30 min.
Danie możemy zjeść z pieczywem razowym.
Czas przygotowania 30 minut
Wartości odżywcze (2 porcje): Energia (kcal) 604 kcal, Białko 55.02 g, Tłuszcz 27.14 g, Węglowodany ogółem 46.74 g, Błonnik pokarmowy 15.11 g, Cholesterol 109.00 mg