• Elżbieta

RYBA PO GRECKU


Składniki:

500 g Dorsz świeży, filety bez skóry

210 g Cebula

60 g Koncentrat pomidorowy 30% Pudliszki

90 g Marchew

30 g Mąka razowa

50 ml Oliwa z oliwek

40 g Pietruszka, korzeń

4 g Przyprawy - liść laurowy, suszony

1 g Przyprawy - pieprz czarny, suszony

50 g Seler korzeniowy

480 ml Woda

1 g Sól morska

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Filety z dorsza pokroić, posolić, dodać pieprzu, obsypać delikatnie mąką i smażyć na oliwie, aż będą rumiane. Cebulę pokroić w plastry, marchew, pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce. Cebulę zeszklić na oliwie, a starte warzywa zalać wodą i dusić pod przykryciem ok.20 minut. Następnie należy dodać ziele angielskie, liść laurowy, cebulę, przecier pomidorowy, sól, pieprz. Wszystko dusimy przez kilka minut. Następnie układamy warstwami rybę i na nią sos.

Czas przygotowania 40 minut

Wartości odżywcze (4 porcje) Energia (kcal) 1107 kcal, Białko 95.10 g, Tłuszcz 54.42 g Węglowodany ogółem 72.03 g Błonnik pokarmowy 14.87 g, Cholesterol 250.00 mg

Wartość odżywcza (1 porcja) – E 277 kcal, B- 24g, T- 14g, W- 18g


23 wyświetlenia

 Dane kontaktowe

  • Akademia Zdrowie-Jesz Sp. z o.o.​     

  • ul. Broniewskiego 81 lok. 310c

  • 58-309 Wałbrzych

  • NIP: 8863005817

  • tel. 570 252 570