- Elżbieta
RYBA PO GRECKU

Składniki:
500 g Dorsz świeży, filety bez skóry
210 g Cebula
60 g Koncentrat pomidorowy 30% Pudliszki
90 g Marchew
30 g Mąka razowa
50 ml Oliwa z oliwek
40 g Pietruszka, korzeń
4 g Przyprawy - liść laurowy, suszony
1 g Przyprawy - pieprz czarny, suszony
50 g Seler korzeniowy
480 ml Woda
1 g Sól morska
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Filety z dorsza pokroić, posolić, dodać pieprzu, obsypać delikatnie mąką i smażyć na oliwie, aż będą rumiane. Cebulę pokroić w plastry, marchew, pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce. Cebulę zeszklić na oliwie, a starte warzywa zalać wodą i dusić pod przykryciem ok.20 minut. Następnie należy dodać ziele angielskie, liść laurowy, cebulę, przecier pomidorowy, sól, pieprz. Wszystko dusimy przez kilka minut. Następnie układamy warstwami rybę i na nią sos.
Czas przygotowania 40 minut
Wartości odżywcze (4 porcje) Energia (kcal) 1107 kcal, Białko 95.10 g, Tłuszcz 54.42 g Węglowodany ogółem 72.03 g Błonnik pokarmowy 14.87 g, Cholesterol 250.00 mg
Wartość odżywcza (1 porcja) – E 277 kcal, B- 24g, T- 14g, W- 18g