Elżbieta
PYSZNE CIASTO FIT Z CIECIORKI
Zaktualizowano: 26 maj 2019
Czy wiesz że, cieciorka inaczej ciecierzyca, lub groch włoski, jest rośliną strączkową o dużych wartościach odżywczych. Jest źródłem białka, oraz posiada inne składniki, które zapobiegają zaparciom, przyspieszają trawienie i sprzyjają odchudzaniu. Systematyczne spożywanie wspomaga leczenie cukrzycy, redukuje poziom nie tylko cholesterolu, ale także i glukozy we krwi. Ponadto jest uważana za afrodyzjak.
Wartości odżywcze w 100 gramach cieciorki :
· 164 kalorie,
· 2,6 g tłuszczu (0,27 g tłuszczy nasyconych),
· 7,6 gramów błonnika
· 8,9 gramów białka.
Jak przygotować i jak ją jeść?
Suszone nasiona cieciorki należy najpierw namoczyć przez około 10 godzin (na noc) w zimnej wodzie, po czym gotować przez 1-2 godzin sprawdzając twardość. Jeśli chcemy dodać sól, należy zrobić to pod koniec gotowania. W przeciwnym wypadku znacznie spowolni się proces wchłaniania wody. Czas gotowania można też znacznie skrócić, stosując szybkowar. Wówczas zajmie to nam jedynie 8-10 min, a ponadto krótsza obróbka termiczna pozwoli na zachowanie większej ilości witamin.
W sklepach można dostać już gotową cieciorkę ,w puszkach lub słoikach. Znacznie skróci nam czas przygotowania, lecz koniecznie patrz na skład wybieraj najkrótszy czyli: cieciorka, woda, sól.
PYSZNE CIASTO FIT Z CIECIORKI z ORZECHAMI
· 400g cieciorka gotowana lub ze słoika
· 150g daktyle bez pestek
· 300g orzechów włoskich
· 75g cukru brązowego
· 3 jajka
· 35g ciemnego kakao
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 25 ml oleju.
Wszystkie składniki (cześć orzechów zostawić na wierzch ciasta) zmiksować w termomiksie 20 sek., 5 obroty. Przełożyć do foremki (najlepiej podłużnej) i posypać orzechami. Piec ok. 40 min w temp. 170 st. Na 10 min przed końcem pieczenia można posmarować ciasto miodem i obsypać orzechami. Lub zrobić polewę z gorzkiej czekolady i na nie zastygniętą posypać orzechami.
