- Elżbieta
PIECZONY ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM
Składniki:

· filet z łososia,
· pieprz cytrynowy,
· 25 ml wody,
masa szpinakowa:
· 300 g szpinak świeży,
· 150 g jogurt naturalny,
· 2 ząbki czosnku,
· 1 łyżka masła
· pieprz, sól do smaku
· gałka muszkatołowa.
· pomidory suszone (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Masa szpinakowa
· Szpinak umyj i osusz (lub odwiruj w wirówce do sałaty).
· Masło rozgrzej w dużym garnku.
· Wrzuć liście szpinaku.
· Wciśnij za pomocą praski czosnek (pomidory pokrojone w paseczki).
· Dokładnie wymieszaj.
· Duś na małym ogniu, pod przykryciem ok. 15 minut, często mieszając.
· Dopraw gałką muszkatołową i pieprzem.
· Pod koniec duszenia, dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
· Cały czas mieszając doprowadź prawie do wrzenia (ale nie zagotowuj!).
Łosoś
Rozgrzej naczynie przez ok. 3 minuty na dużym ogniu. Do rozgrzanego naczynia włóż filet z łososia, przypraw go pieprzem cytrynowym i podlej wodą. Przykryj i zmniejsz temperaturę. Po upływie 15 minut rozłóż wcześniej przygotowaną masę szpinakową na łososia. Całość gotuj jeszcze ok. 5 minut pod przykryciem.
Smacznego :-)