• Elżbieta

PIECZONY ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM

Składniki:

· filet z łososia,

· pieprz cytrynowy,

· 25 ml wody,

masa szpinakowa:

· 300 g szpinak świeży,

· 150 g jogurt naturalny,

· 2 ząbki czosnku,

· 1 łyżka masła

· pieprz, sól do smaku

· gałka muszkatołowa.

· pomidory suszone (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Masa szpinakowa

· Szpinak umyj i osusz (lub odwiruj w wirówce do sałaty).

· Masło rozgrzej w dużym garnku.

· Wrzuć liście szpinaku.

· Wciśnij za pomocą praski czosnek (pomidory pokrojone w paseczki).

· Dokładnie wymieszaj.

· Duś na małym ogniu, pod przykryciem ok. 15 minut, często mieszając.

· Dopraw gałką muszkatołową i pieprzem.

· Pod koniec duszenia, dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.

· Cały czas mieszając doprowadź prawie do wrzenia (ale nie zagotowuj!).

Łosoś

Rozgrzej naczynie przez ok. 3 minuty na dużym ogniu. Do rozgrzanego naczynia włóż filet z łososia, przypraw go pieprzem cytrynowym i podlej wodą. Przykryj i zmniejsz temperaturę. Po upływie 15 minut rozłóż wcześniej przygotowaną masę szpinakową na łososia. Całość gotuj jeszcze ok. 5 minut pod przykryciem.

Smacznego :-)


9 wyświetlenia

 Dane kontaktowe

  • Akademia Zdrowie-Jesz Sp. z o.o.​     

  • ul. Broniewskiego 81 lok. 310c

  • 58-309 Wałbrzych

  • NIP: 8863005817

  • tel. 570 252 570