• Elżbieta

Papryka nadziewana

Aktualizacja: 12 maj 2019

DIETETYCZNA PAPRYKA NADZIEWANA KURCZAKIEM I RYŻEM

Odchudzona wersja klasycznej faszerowanej papryki z mięsem mielonym i ryżem lub kaszą

Składniki (na 2 porcje):

· 2 papryki

· 1 filet z piersi kurczaka

· 50 g ryżu pełnoziarnistego/brązowego, lub kaszy (suche) ; 200 g gotowany (ok. ¾ szkl.)

· 2 jajka

· szczypiorek

· sól, pieprz, curry, papryka słodka, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania przepisu tradycyjny

1. Ryż gotujemy, studzimy.

2. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę (mi krojone lepiej smakuje) lub mielimy.

3. Ucinamy górę papryki i wydrążamy środek.

4. Łączymy mięso, ryż i jajka. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Dodajemy szczypiorek zamiast cebuli. Gotową masą nadziewamy papryki. Nakładamy "kapelusze".

5. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 min (przykryć folią aluminiową, kiedy papryka zacznie się robić brązowa).

Sposób przygotowania przepisu na termomix

1. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, dodać 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować na parze 18 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić, ostudzić. Opróżnić naczynie miksujące.

2. Do naczynia miksującego włożyć kurczaka, pokrojonego w 3 cm paski, rozdrobnić 2 s/obr. 6.

3. Dodać ugotowany ryż, przyprawy, jajka, wymieszać przy pomocy kopystki 10 s/obr. 3 wsteczne. Przełożyć do innego naczynia wymieszać ze szczypiorkiem (kroję na desce, termomix za mocno rozdrabnia).

4. Powstałym farszem napełnić połówki papryk, (można posypać rozdrobnioną pietruszką), ułożyć je w dolnej części przystawki Varoma. Umyć naczynie miksujące.

5. Do naczynia miksującego wlać 700 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 40 min/Varoma/obr. 1.

Jak wolisz pieczoną patrz sposób tradycyjny.




25 wyświetlenia

 Dane kontaktowe

  • Akademia Zdrowie-Jesz Sp. z o.o.​     

  • ul. Broniewskiego 81 lok. 310c

  • 58-309 Wałbrzych

  • NIP: 8863005817

  • tel. 570 252 570