Elżbieta
Papryka nadziewana
Zaktualizowano: 12 maj 2019
DIETETYCZNA PAPRYKA NADZIEWANA KURCZAKIEM I RYŻEM
Odchudzona wersja klasycznej faszerowanej papryki z mięsem mielonym i ryżem lub kaszą
Składniki (na 2 porcje):
· 2 papryki
· 1 filet z piersi kurczaka
· 50 g ryżu pełnoziarnistego/brązowego, lub kaszy (suche) ; 200 g gotowany (ok. ¾ szkl.)
· 2 jajka
· szczypiorek
· sól, pieprz, curry, papryka słodka, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania przepisu tradycyjny
1. Ryż gotujemy, studzimy.
2. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę (mi krojone lepiej smakuje) lub mielimy.
3. Ucinamy górę papryki i wydrążamy środek.
4. Łączymy mięso, ryż i jajka. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Dodajemy szczypiorek zamiast cebuli. Gotową masą nadziewamy papryki. Nakładamy "kapelusze".
5. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 min (przykryć folią aluminiową, kiedy papryka zacznie się robić brązowa).
Sposób przygotowania przepisu na termomix
1. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, dodać 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować na parze 18 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić, ostudzić. Opróżnić naczynie miksujące.
2. Do naczynia miksującego włożyć kurczaka, pokrojonego w 3 cm paski, rozdrobnić 2 s/obr. 6.
3. Dodać ugotowany ryż, przyprawy, jajka, wymieszać przy pomocy kopystki 10 s/obr. 3 wsteczne. Przełożyć do innego naczynia wymieszać ze szczypiorkiem (kroję na desce, termomix za mocno rozdrabnia).
4. Powstałym farszem napełnić połówki papryk, (można posypać rozdrobnioną pietruszką), ułożyć je w dolnej części przystawki Varoma. Umyć naczynie miksujące.
5. Do naczynia miksującego wlać 700 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 40 min/Varoma/obr. 1.
Jak wolisz pieczoną patrz sposób tradycyjny.
