Elżbieta
OLIWKOWE PALUSZKI
Składniki:(na 16 sztuk)
- opakowanie drożdży suszonych (7g),
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (260g),
-150 ml ciepłej wody,
-½ łyżeczki soli,
-2 łyżki oliwy z oliwek (20g),
- łyżka ziół prowansalskich,
- 3 ząbki czosnku,
-1 żółtko do posmarowania (20g)
-łyżka sezamu do posypania (10g)
Sposób przygotowania
1. Mieszamy mąkę z drożdżami, solą, oliwą z oliwek, ziołami, wyciśniętym czosnkiem i letnią wodą. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h.
2. Ciasto dzielimy na 16 części i każdą rolujemy w cienkie wałki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
3. Paluszki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem.
4. Pieczemy w 200⁰C przez ok. 10-15 min.
Paluszki są bogate w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwnowotworowo i przeciwkrzepliwie.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 30 g
Energia: 71 kcal
Białko: 2,5 g
Tłuszcze: 2,00 g
Węglowodany: 13 g
Błonnik pokarmowy : 2 g
