• Elżbieta

OLIWKOWE PALUSZKI

Składniki:(na 16 sztuk)

- opakowanie drożdży suszonych (7g),

- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (260g),

-150 ml ciepłej wody,

-½ łyżeczki soli,

-2 łyżki oliwy z oliwek (20g),

- łyżka ziół prowansalskich,

- 3 ząbki czosnku,

-1 żółtko do posmarowania (20g)

-łyżka sezamu do posypania (10g)

Sposób przygotowania

1. Mieszamy mąkę z drożdżami, solą, oliwą z oliwek, ziołami, wyciśniętym czosnkiem i letnią wodą. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h.

2. Ciasto dzielimy na 16 części i każdą rolujemy w cienkie wałki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.

3. Paluszki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem.

4. Pieczemy w 200⁰C przez ok. 10-15 min.

Paluszki są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,

- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwnowotworowo i przeciwkrzepliwie.

Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 30 g

Energia: 71 kcal

Białko: 2,5 g

Tłuszcze: 2,00 g

Węglowodany: 13 g

Błonnik pokarmowy : 2 g


 Dane kontaktowe

  • Akademia Zdrowie-Jesz Sp. z o.o.​     

  • ul. Broniewskiego 81 lok. 310c

  • 58-309 Wałbrzych

  • NIP: 8863005817

  • tel. 570 252 570