• Elżbieta

KURCZAK PIECZONY W MŁODEJ KAPUŚCIE

Młoda kapusta pachnąca koperkiem - co roku czekam na nią, to sygnał wczesnego lata. To tanie warzywo a przy odrobinie pracy można wyczarować z niego wyjątkowo smaczne dania. Zasmażaną lubię najbardziej, jest smaczna i pożywana. Dzisiaj proponuję pyszne danie „jednogarnkowe” z piekarnika – kurczaka pieczonego na młodej kapuście. Mięsko przygotowane w ten sposób wychodzi bardzo soczyste i aromatyczne, kapusta jest pyszna podkręcona smakiem wyciekającego soku z mięsa. Ta potrawa zdecydowanie bardziej jest fit niż tradycyjna kapusta zasmażana z dodatkiem „zagęszczaczy” a całe danie wygląda bardzo apetycznie, i dodatkowo jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.


Składniki:

- 12 podudzi z kurczaka

- główka młodej kapusty

- duża cebula

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- pęczek koperku

Przyprawa do marynaty mięsa

- ½ sól

- ½ łyżeczki pieprz czarny

- 2 łyżeczki papryka wędzona słodka

- ½ łyżeczki papryka chili

- 1 łyżeczka granulowanego czosnku

Przygotowanie:

Kurczaka nacieramy wymieszanymi przyprawą i odstawiamy na kilka godzin.

Młodą kapustę szatkujemy zalewamy wrzątkiem po 5 minutach odcedzamy pozostawiamy do odcieknięcia. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na łyżce oliwy. Cebulkę mieszamy z kapustę, posiekanym koperkiem i doprawiamy delikatnie solą. Wykładamy na spód naczynia żaroodpornego. Mięso układamy na kapuście. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 30 minut po tym czasie kurczaka obracamy i pieczemy kolejne 30 minut.


 Dane kontaktowe

  • Akademia Zdrowie-Jesz Sp. z o.o.​     

  • ul. Broniewskiego 81 lok. 310c

  • 58-309 Wałbrzych

  • NIP: 8863005817

  • tel. 570 252 570