- Elżbieta
KURCZAK PIECZONY W MŁODEJ KAPUŚCIE
Młoda kapusta pachnąca koperkiem - co roku czekam na nią, to sygnał wczesnego lata. To tanie warzywo a przy odrobinie pracy można wyczarować z niego wyjątkowo smaczne dania. Zasmażaną lubię najbardziej, jest smaczna i pożywana. Dzisiaj proponuję pyszne danie „jednogarnkowe” z piekarnika – kurczaka pieczonego na młodej kapuście. Mięsko przygotowane w ten sposób wychodzi bardzo soczyste i aromatyczne, kapusta jest pyszna podkręcona smakiem wyciekającego soku z mięsa. Ta potrawa zdecydowanie bardziej jest fit niż tradycyjna kapusta zasmażana z dodatkiem „zagęszczaczy” a całe danie wygląda bardzo apetycznie, i dodatkowo jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- 12 podudzi z kurczaka
- główka młodej kapusty
- duża cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pęczek koperku
Przyprawa do marynaty mięsa
- ½ sól
- ½ łyżeczki pieprz czarny
- 2 łyżeczki papryka wędzona słodka
- ½ łyżeczki papryka chili
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
Przygotowanie:
Kurczaka nacieramy wymieszanymi przyprawą i odstawiamy na kilka godzin.
Młodą kapustę szatkujemy zalewamy wrzątkiem po 5 minutach odcedzamy pozostawiamy do odcieknięcia. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na łyżce oliwy. Cebulkę mieszamy z kapustę, posiekanym koperkiem i doprawiamy delikatnie solą. Wykładamy na spód naczynia żaroodpornego. Mięso układamy na kapuście. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 30 minut po tym czasie kurczaka obracamy i pieczemy kolejne 30 minut.
