• Elżbieta

KARPIK PO KASINEMU FASZEROWANY PIECZARKAMI

Składniki

· 1 Karp (2 płaty prawy i lewy)

· 80 dag pieczarki (małe kapelusze)

· 150 g masło

· 1 bułka kajzerka

· 1 szkl. mleka

· 1 jajo

· Pęczek natki pietruszki

· Pieprz, sól,

· Sok z cytryny

Przygotowanie

Karpia oczyścić, posolić.

Pieczarki udusić na połowie porcji masła, ostudzić, pokroić w kostkę.

Małą bułeczkę namoczyć w mleku, odsączyć.

Pieczarki z bułką, 1 żółtkiem, posiekaną pietruszką dobrze wymieszać, doprawić pieprzem.

Białko ubić na sztywną pianę, dołożyć do farszu i delikatnie wymieszać.

Nadziać karpia farszem, lekko pokropić sokiem z cytryny, na wierz położyć wiórki masła.

Pieczemy w naczyniu żaroodpornym ok. 45 minut w temp. 180°C


Ja zawsze kupuję dwa płaty karpia, lewy i prawy, wyfiletowane bez ości, układam jeden płat, na to farsz, skrapiam sokiem z cytryny, przykrywam drugim płatem.

Karp jest rewelacyjny. W moim domu zawsze karpia jadłam sama, do momentu kiedy ten przepis poleciła mi koleżanka Kasia, dlatego karp po Kasinemu. Tego karpika je cała rodzinka łącznie z maluchami i nie zdarzyło się aby zostało coś po kolacji.



33 wyświetlenia

 Dane kontaktowe

  • Akademia Zdrowie-Jesz Sp. z o.o.​     

  • ul. Broniewskiego 81 lok. 310c

  • 58-309 Wałbrzych

  • NIP: 8863005817

  • tel. 570 252 570