Elżbieta
KARPIK PO KASINEMU FASZEROWANY PIECZARKAMI
Składniki
· 1 Karp (2 płaty prawy i lewy)
· 80 dag pieczarki (małe kapelusze)
· 150 g masło
· 1 bułka kajzerka
· 1 szkl. mleka
· 1 jajo
· Pęczek natki pietruszki
· Pieprz, sól,
· Sok z cytryny
Przygotowanie
Karpia oczyścić, posolić.
Pieczarki udusić na połowie porcji masła, ostudzić, pokroić w kostkę.
Małą bułeczkę namoczyć w mleku, odsączyć.
Pieczarki z bułką, 1 żółtkiem, posiekaną pietruszką dobrze wymieszać, doprawić pieprzem.
Białko ubić na sztywną pianę, dołożyć do farszu i delikatnie wymieszać.
Nadziać karpia farszem, lekko pokropić sokiem z cytryny, na wierz położyć wiórki masła.
Pieczemy w naczyniu żaroodpornym ok. 45 minut w temp. 180°C
Ja zawsze kupuję dwa płaty karpia, lewy i prawy, wyfiletowane bez ości, układam jeden płat, na to farsz, skrapiam sokiem z cytryny, przykrywam drugim płatem.
Karp jest rewelacyjny. W moim domu zawsze karpia jadłam sama, do momentu kiedy ten przepis poleciła mi koleżanka Kasia, dlatego karp po Kasinemu. Tego karpika je cała rodzinka łącznie z maluchami i nie zdarzyło się aby zostało coś po kolacji.