• Elżbieta

FIT PLACEK PO WĘGIERSKU

Aktualizacja: 6 maj 2019

Uwielbiam placek po węgiersku, ale nie kojarzy on się z potrawą dietetyczną, ponieważ porcja placka ma 810 kcal. Proponuję więc go w wersji „fit” zdrowej i pełnowartościowej, z lekkim gulaszem z kurczaka w towarzystwie cukinii, pieczarek i papryki .

Nie bójmy się ziemniaków, są stosunkowo niskokaloryczne w porównaniu z ryżem czy makaronem i są cennym źródłem witaminy C. Dla porównania 100 g ziemniaków ma tylko 77 kcal, 100 g makaronu pełnoziarnistego 340 kcal, a 100 g ryżu brązowego 354 kcal.

A łopatkę (211 kcal) czy karkówkę(267 kcal) zamienimy na pyszne udka bez kości i skóry, które mają 125 kcal na 100 g. Placki usmażymy na patelni bez tłuszczu, a pyszny gulasz zrobimy z kurczaka w towarzystwie chrupiących warzyw.

FIT PLACKI PO WĘGIERSKU Z GULASZEM Z KURCZAKA

4 porcje po 360 kcal każda

Składniki:

Placki:

· 500 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki

· 1 cebula 100 g, pokrojonej w ćwiartki

· 1 jajko

· 4 łyżki płatki owsiane górskie

· ½ łyżeczki sól,

· ½ łyżeczki pieprz

Gulasz:

· 300 g udka z kurczaka

· 1 czerwona papryka 230 g

· 250 g pieczarki

· 1 cebula 100 g

· 1 cukinia 200 g

· 2 łyżki przecier pomidorowy 30 g

· łyżka oliwy 10 g

Przyprawy do gulaszu:

· ¼ łyżeczki Chili,

· ½ łyżeczki czosnek granulowany,

· ¼ łyżeczki pieprz,

· 1 łyżeczka papryka słodka wędzona,

· 3 ziarenka ziela angielskiego

· 2 liście laurowe

· Sól do smaku

WERSJA TRADYCYJNA

Placki

Ziemniaki i cebulę kroimy na kawałki i miksujemy z płatkami blenderem. Dodajemy jajko i doprawić solą i pieprzem. Placki smażymy na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu na małym ogniu. Placki trzeba delikatnie obracać i upiec na rumiano.

Gulasz

Udka, paprykę, cukinię, cebulę kroimy w kostkę. Mięso mieszamy z przyprawami i podsmażamy na łyżce oliwy, wlewamy 200 ml wody, dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Dodajemy odparowane pieczarki i pozostałe warzywa, dusimy wszystko razem ok. 10 minut, warzywa mają być chrupkie. Pod koniec dodajemy koncentrat i przyprawy do smaku.

WERSJA NA TERMOMIX

Placki

Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki i cebulę, dodać jajo, płatki owsiane, sól, pieprz, rozdrobnić przy pomocy kopystki 45 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Placki smażymy na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu na małym ogniu. Placki trzeba delikatnie obracać i upiec na rumiano.

Gulasz

Warzywa pokroić w kostkę, gulasz będzie smaczniejszy jak warzywa będą chrupkie.

Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5.

Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki 5 min/120°C/obr. 1wsteczne

Dodać mięso, pieczarki, paprykę słodką i paprykę ostrą, dusić bez założonej miarki kolejne 5 min/120°C/obr. 1 wsteczne

Dodać, koncentrat, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe, 150 ml wody zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 10 min/100°C/obr. 1 wsteczne

Dodać paprykę i cukinię i gotować 5 min/100°C/obr. 1 wsteczne.

Placki po węgiersku podawać z gulaszem bezpośrednio po przygotowaniu.


496 wyświetlenia

 Dane kontaktowe

  • Akademia Zdrowie-Jesz Sp. z o.o.​     

  • ul. Broniewskiego 81 lok. 310c

  • 58-309 Wałbrzych

  • NIP: 8863005817

  • tel. 570 252 570