Elżbieta
FIT PLACEK PO WĘGIERSKU
Zaktualizowano: 6 maj 2019
Uwielbiam placek po węgiersku, ale nie kojarzy on się z potrawą dietetyczną, ponieważ porcja placka ma 810 kcal. Proponuję więc go w wersji „fit” zdrowej i pełnowartościowej, z lekkim gulaszem z kurczaka w towarzystwie cukinii, pieczarek i papryki .
Nie bójmy się ziemniaków, są stosunkowo niskokaloryczne w porównaniu z ryżem czy makaronem i są cennym źródłem witaminy C. Dla porównania 100 g ziemniaków ma tylko 77 kcal, 100 g makaronu pełnoziarnistego 340 kcal, a 100 g ryżu brązowego 354 kcal.
A łopatkę (211 kcal) czy karkówkę(267 kcal) zamienimy na pyszne udka bez kości i skóry, które mają 125 kcal na 100 g. Placki usmażymy na patelni bez tłuszczu, a pyszny gulasz zrobimy z kurczaka w towarzystwie chrupiących warzyw.
FIT PLACKI PO WĘGIERSKU Z GULASZEM Z KURCZAKA
4 porcje po 360 kcal każda
Składniki:
Placki:
· 500 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
· 1 cebula 100 g, pokrojonej w ćwiartki
· 1 jajko
· 4 łyżki płatki owsiane górskie
· ½ łyżeczki sól,
· ½ łyżeczki pieprz
Gulasz:
· 300 g udka z kurczaka
· 1 czerwona papryka 230 g
· 250 g pieczarki
· 1 cebula 100 g
· 1 cukinia 200 g
· 2 łyżki przecier pomidorowy 30 g
· łyżka oliwy 10 g
Przyprawy do gulaszu:
· ¼ łyżeczki Chili,
· ½ łyżeczki czosnek granulowany,
· ¼ łyżeczki pieprz,
· 1 łyżeczka papryka słodka wędzona,
· 3 ziarenka ziela angielskiego
· 2 liście laurowe
· Sól do smaku
WERSJA TRADYCYJNA
Placki
Ziemniaki i cebulę kroimy na kawałki i miksujemy z płatkami blenderem. Dodajemy jajko i doprawić solą i pieprzem. Placki smażymy na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu na małym ogniu. Placki trzeba delikatnie obracać i upiec na rumiano.
Gulasz
Udka, paprykę, cukinię, cebulę kroimy w kostkę. Mięso mieszamy z przyprawami i podsmażamy na łyżce oliwy, wlewamy 200 ml wody, dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Dodajemy odparowane pieczarki i pozostałe warzywa, dusimy wszystko razem ok. 10 minut, warzywa mają być chrupkie. Pod koniec dodajemy koncentrat i przyprawy do smaku.
WERSJA NA TERMOMIX
Placki
Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki i cebulę, dodać jajo, płatki owsiane, sól, pieprz, rozdrobnić przy pomocy kopystki 45 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Placki smażymy na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu na małym ogniu. Placki trzeba delikatnie obracać i upiec na rumiano.
Gulasz
Warzywa pokroić w kostkę, gulasz będzie smaczniejszy jak warzywa będą chrupkie.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki 5 min/120°C/obr. 1wsteczne
Dodać mięso, pieczarki, paprykę słodką i paprykę ostrą, dusić bez założonej miarki kolejne 5 min/120°C/obr. 1 wsteczne
Dodać, koncentrat, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe, 150 ml wody zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 10 min/100°C/obr. 1 wsteczne
Dodać paprykę i cukinię i gotować 5 min/100°C/obr. 1 wsteczne.
Placki po węgiersku podawać z gulaszem bezpośrednio po przygotowaniu.
