• Elżbieta

RYBA ZAPIEKANA Z PORAMI








Składniki:

200 g Dorsz świeży, filety bez skóry

3 g Bazylia, świeża

100 g Jogurt naturalny typ grecki

8 g Koperek świeży

5 g Masło

20 g Musztarda

12 g Pietruszka, natka

140 g Por

1 g Przyprawy - majeranek, suszony

1 g Przyprawy - pieprz czarny, suszony

1 g Tymianek, świeży

6 ml Sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Rybę rozmrozić, skropić cytryną. Doprawić pieprzem i ziołami(może być majeranek, tymianek, pietruszka, bazylia, koperek). Pory oczyścić i białą część pokroić w talarki. Rozgrzać masło, poddusić na nim pory. Dodać posiekaną pietruszkę i koperek. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego włożyć pory i na nie rybę. Jogurt wymieszać z musztardą, przyprawić pieprzem do smaku. Zalać nim rybę. Wszystko wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać przykryte przez 20 minut w temperaturze 220 stopni. Pod koniec zapiekania można zdjąć przykrywkę.

Czas przygotowania 30 minut

Wartości odżywcze (1 porcja): Energia (kcal) 372 kcal, Białko 42.22 g, Tłuszcz 15.18 g, Węglowodany ogółem 20.42 g, Błonnik pokarmowy 5.74 g, Cholesterol 112.40 mg

27 wyświetlenia

 Dane kontaktowe

  • Akademia Zdrowie-Jesz Sp. z o.o.​     

  • ul. Broniewskiego 81 lok. 310c

  • 58-309 Wałbrzych

  • NIP: 8863005817

  • tel. 570 252 570