Elżbieta
RYBA ZAPIEKANA Z PORAMI

Składniki:
200 g Dorsz świeży, filety bez skóry
3 g Bazylia, świeża
100 g Jogurt naturalny typ grecki
8 g Koperek świeży
5 g Masło
20 g Musztarda
12 g Pietruszka, natka
140 g Por
1 g Przyprawy - majeranek, suszony
1 g Przyprawy - pieprz czarny, suszony
1 g Tymianek, świeży
6 ml Sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Rybę rozmrozić, skropić cytryną. Doprawić pieprzem i ziołami(może być majeranek, tymianek, pietruszka, bazylia, koperek). Pory oczyścić i białą część pokroić w talarki. Rozgrzać masło, poddusić na nim pory. Dodać posiekaną pietruszkę i koperek. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego włożyć pory i na nie rybę. Jogurt wymieszać z musztardą, przyprawić pieprzem do smaku. Zalać nim rybę. Wszystko wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać przykryte przez 20 minut w temperaturze 220 stopni. Pod koniec zapiekania można zdjąć przykrywkę.
Czas przygotowania 30 minut
Wartości odżywcze (1 porcja): Energia (kcal) 372 kcal, Białko 42.22 g, Tłuszcz 15.18 g, Węglowodany ogółem 20.42 g, Błonnik pokarmowy 5.74 g, Cholesterol 112.40 mg