- Elżbieta
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ
Składniki

· 1 kg śledzi – tuszek bez głów
· Sól, pieprz mielony
· Mąka pełnoziarnista do oprószenia
· Olej do wysmarowania blaszki
Marynata
· 1 niecała szklanka octu 10 %
· 3 cebule
· 1 marchewka
· 2 ząbki czosnku
· 2 szklanki wody
· ½ szklanki cukru
· 2 łyżeczki soli
Przyprawy do marynaty
· 6 szt. pieprz czarny
· 5 szt. ziele angielskie,
· 5 liści laurowych
· 10 szt. gorczyca
Przygotowanie śledzi
Śledzie myjemy, obcinamy ogony i płetwy, kroimy na połowę, osuszamy ręcznikiem papierowym, doprawiamy pieprzem, delikatnie oprószamy mąką i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym olejem, pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180°C przez ok. 25 minut, w trakcie pieczenia obracamy, tak aby śledzie z obu stron były upieczone na złoty kolor.
Przygotowanie marynaty
Cebulę, czosnek i marchewkę kroimy w cienkie krążki. Z podanych składników, oprócz cebuli i czosnku, gotujemy zalewę ok. 5 minuty, pod koniec wrzucamy cebulę i czosnek i gotujemy jeszcze ok. 2 minut. Śledzie układamy w słoikach przekładając cebulką i zalewamy ciepłą marynatą. Przechowujemy w chłodnym miejscu, lodówce, najsmaczniejsze są po 3 -4 dniach.
100 g śledzia ma 160 kcal, oraz aż 18 g łatwo przyswajalnego białka. Znajdziesz tam również 10 g tłuszczu. Nie ma jednak powodu do obaw – 70 proc. tłuszczu zawartego w śledziu to zdrowe, jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W tym kwas EPA należący do grupy kwasów omega-3, który świetnie wpływa na nasze naczynia krwionośne. Rozszerza je, co z kolei zapobiega zlepianiu się krwinek i tworzeniu zakrzepów. Jedzenie śledzi obniża również poziom „złego” cholesterolu we krwi. Śledź to morska ryba to także bogactwo witamin i minerałów – witamin A, D, E, B6 i B12 oraz żelaza, jodu, cynku, miedzi i fosforu.