• Elżbieta

ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ

Składniki

· 1 kg śledzi – tuszek bez głów

· Sól, pieprz mielony

· Mąka pełnoziarnista do oprószenia

· Olej do wysmarowania blaszki

Marynata

· 1 niecała szklanka octu 10 %

· 3 cebule

· 1 marchewka

· 2 ząbki czosnku

· 2 szklanki wody

· ½ szklanki cukru

· 2 łyżeczki soli

Przyprawy do marynaty

· 6 szt. pieprz czarny

· 5 szt. ziele angielskie,

· 5 liści laurowych

· 10 szt. gorczyca

Przygotowanie śledzi

Śledzie myjemy, obcinamy ogony i płetwy, kroimy na połowę, osuszamy ręcznikiem papierowym, doprawiamy pieprzem, delikatnie oprószamy mąką i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym olejem, pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180°C przez ok. 25 minut, w trakcie pieczenia obracamy, tak aby śledzie z obu stron były upieczone na złoty kolor.

Przygotowanie marynaty

Cebulę, czosnek i marchewkę kroimy w cienkie krążki. Z podanych składników, oprócz cebuli i czosnku, gotujemy zalewę ok. 5 minuty, pod koniec wrzucamy cebulę i czosnek i gotujemy jeszcze ok. 2 minut. Śledzie układamy w słoikach przekładając cebulką i zalewamy ciepłą marynatą. Przechowujemy w chłodnym miejscu, lodówce, najsmaczniejsze są po 3 -4 dniach.


100 g śledzia ma 160 kcal, oraz aż 18 g łatwo przyswajalnego białka. Znajdziesz tam również 10 g tłuszczu. Nie ma jednak powodu do obaw – 70 proc. tłuszczu zawartego w śledziu to zdrowe, jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W tym kwas EPA należący do grupy kwasów omega-3, który świetnie wpływa na nasze naczynia krwionośne. Rozszerza je, co z kolei zapobiega zlepianiu się krwinek i tworzeniu zakrzepów. Jedzenie śledzi obniża również poziom „złego” cholesterolu we krwi. Śledź to morska ryba to także bogactwo witamin i minerałów – witamin A, D, E, B6 i B12 oraz żelaza, jodu, cynku, miedzi i fosforu.

 Dane kontaktowe

  • Akademia Zdrowie-Jesz Sp. z o.o.​     

  • ul. Broniewskiego 81 lok. 310c

  • 58-309 Wałbrzych

  • NIP: 8863005817

  • tel. 570 252 570